Medus

Medus ir viens no pazīstamākajiem un populārākajiem dabas produktiem kuru izmanto gan ikdienā gan ārstnieciskos nolūkos. Šis produkts lieliski iederas gan pie tējas gan uz pankūkām, gan arī pa karotītei kad kārojas ko saldu. Nevienam arī nav noslēpums ka medu ražo bites. Tāpēc esam droši par to, ka, pat ja tam ir kas pievienots, pamatā tas ir dabas produkts.

Bites ievāc nektāru no dažādiem augiem, kas arī nosaka kāds medus tas būs, un nogādā savā stropā. Sajaucot ar savā ķermenī esošajiem sekrētiem un novietojot nektāru šūnās tas nogatavojas un rodas mums zināmais medus. Process kādā bites ražo medu ir neticami sarežģīts, ja ņemam vērā ka to dara mazi lidojoši kustonīši. Ir vesels, sarežģīts process no nektāra iegūšanas līdz brīdim kad medu varam lietot un bites to dara dabiski, bez ierīcēm un palīdzības. Tā tas ir noticis jau izsenis un turpina notikt katru dienu.

Medum tiek piedēvētas daudzas īpašības kuras ir cēlušās gan no pamatotiem un pierādītiem avotiem gan no tautas nostāstiem un ticējumiem.

Medus veidi

Ir dažādi medus veidi, piemēram:

  • Viršu medus
  • Griķu medus
  • Amoliņu medus
  • Ziedu medus
  • Lapu medus
  • Liepu medus
  • Un citi

Biškopji ir izkopuši savu arodu un nodrošina veikalu plauktus ar medus krājumiem, kas ļauj mums baudīt šo lielisko produktu. Latvijā ir diezgan plaši pieejams vietējais medus, kas nozīmē ka mums ir pieejams tīrs un kvalitatīvs produkts kurš nav ceļojis pie mums pāri pusei pasaules. Mēs varam to iegādāties gan veikalos gan gadatirgos kur to tirgo paši biškopji.

Jāpiebilst arī tas, ka medus lietošanai var būt kaitīgas sekas, jo tas nav paredzēts pārmērīgai lietošanai, vismaz ne tīrs medus. Ieteicamā dienas deva pieaugušajam ir ap 100 līdz 150 gramiem, bet bērniem mazāk, pavisam maziem ap 30 gramiem dienā. Medus ir ļoti noderīgs un veselīgs, bet ar to nedrīkst pārspīlēt, kā jau ar visu kas ir garšīgs un veselīgs. Pārmērīgi daudz, arī labais var kļūt neveselīgs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *